tiistai 31. maaliskuuta 2020

Julkisivuremontin toinen viikko

Vanhaa seinää, ja mitä siellä nyt sitten olikaan. Tässä on näkyvissä kaikki purettavat materiaalit.

Räystään harvalaudoituksen kunto näkyy tässä oikein hyvin. Yäk!


Oikealla on uusi alajuoksu ja etureunassa vanha.

Myös vanha ja uusi kantava tolppa kuvassa.

Kun kuistin kattoa avattiin löytyi sieltäkin muutama iso ampiaispesä.


Kuistin katto tuettiin tuollaisilla pullotunkeilla ja tolpilla siksi aikaa, että saatiiin uudet kantavat tolpat paikoilleen.

Ilmalämpöpumpun johdotukset tulevat jäämään seinän sisälle.

Päätimme myös, että ovea siirretään ulos päin. Tuntui ensin vähän turhalta, kun ei siitä kovin kauaa ole kun se siihen asennettiin. Mutta tarkemmin ajateltuna oliko siihen mitään hyvää syytä, että ovi jäisi seinäpintaa sisemmäksi?

Nyt  kun ovea siirretään, niin siinäpä ei ole enää smyygejä ulkopuolella. Näin päästään myös siitä pikku ongelmasta, että ovikellonväännin osuu smyygiin kun ovi aukeaa.


Eka seinä alkaa jo rakentua.

Vintin pieniä ikkunoita siirrettiin sen verran alaspäin, etteivät ne osu räystääseen avautuessaan .


Päätyä valmistuu. Tässä vaiheessa puuhaili tontilla myös ikkunaekspertti Eetu, joka siirsi ikkunat samaan tasoon laudoituksen kanssa.

Jos ikkunoita ei olisi siirretty, olisivat ne jääneet seinään sisälle noin 8 cm verran.

Siirrolla poistui myös aikaisemmassa remontissa tehty kovin ahdas smyygi. Aiemmin ikkunan tippalista osui smyygiin eikä auennut auki asti. Ikkunoita ei saanut nostettua saranoiltaan ja muutaman ikkunan tippalista oli mennyt halki.
Työmaa rajoittui tälle puolelle. Aika vähän tuossa nurmikolla tarvitsi kävellä. Kirsikkapuun juurelle laitettiin "pitkospuut" suojaamaan pinnassa olevaa juurta.


 Koska ikkunoitten siirto tapahtui suurimmaksi osaksi minun työssäoloni aikana, ei siirron vaiheista ole kuvia.

Ikkunoita kiinni pitävät naulat katkottiin rosvosahalla sisäpuolelta. Ulkopuolelle oli naulattu koolauksen päälle laudat vinottain kulmien yli. Näin saatiin ikkunankarmi samaan tasoon ulkolaudoituksen kanssa. Sitten vaan irtonainen ikkuna työnnettiin lautoja vasten, kiinnitettiin ruuveilla karmeista ja viimeisteltiin vielä polyuretaanilla tiiviiksi.

Vähän kaksijakoinen suhtautuminen tuohon uretaaniin. Mutta eihän sitä varmaan käytettäisi, jos se ihan perkeleestä seuraavaa olisi? Eihän?


 Eetu irroittaa ovea.

Tähän sitten loppuikin kiva remonttisää ja taivaalta tuli vettä/räntää/lunta sekä pysty- että vaakasuoraan. Koko piha muuttui mutavelliksi, tuskin pojillakaan kovin mukavat oltavat  telineillä keikkuessaan oli.


Pojilla oli käytössään tällainen tosi hieno magneetti, jolla irtonaulat saa helposti talteen.

Sillä viikonlopun aikana rullailtiin koko piha läpi!
 Tuo alareuna suoristettiin ihan viimeiseksi.

 Samalla uusittiin kaikki vanhat korvausilmaventtiilit. Ja tehtiin muutama uusi lisää. Uudet hienot suodattimelliset sisäyksiköt toimitti meille Detalmet Turusta.

Ulkosäleiköt teki uusien mittojen ja vanhan mallin mukaan Turun Peltipalvelu oy.


 Kuistin sisäpuoliset työt luvattiin tehdä itse.

Pojat rakensivat lattian, johon valitsimme lehtikuusta. Laskettiin lattiaa yhden portaan verran alemmaksi. Samassa suhteessa laski myös kuistin kaide.

Uuden oven korkeamman kynnyksen vuoksi portaiden nousut eivät enää oikein osuneet kohdilleen ja jouduimmekin askartelemaan oven eteen vielä yhden portaan.

Siitä tuli oikeastaan tosi kiva, vaikkei sitä siihen alunperin suunniteltukaan. Raksattiin sitä siihen yksi kaunis lauantaipäivä. Tehtiin se varmuuden vuoksi kolmeen kertaan, että varmasti on hyvä!

Sivupihan liiketunnistimella toimivat valot meille asensi Sähköasennus koti ja piha. Valaisimet ovat  Airam Arvika.

Taitaa olla samat valaisimet joka toisen rintamamiestalon seinässä, niin vähän on vanhaan taloon sopivia vaihtoehtoja. Näihin päädyimme ihan kustannussyistä. Melkein samanlaiset, mutta valurautaiset löytyi Konst Smideltä. Hinta oli kuitenkin lähes kaksinkertainen.

Olemme olleet tosi tyytyväisiä liiketunnistimeen. Niitä on kaksi, yksi molemmilla kanteilla taloa. Tuo on sellaista arjen luksusta!

Kaiken kaikkiaan olemme olleet tosi tyytyväisiä, että tämä tuli vihdoinkin tehtyä. Eihän se ilmaista ollut, mutta ajatus siitä, että kiipeilisimme koko seuraavan kesän tellingeillä purkamassa ja rakentamassa seiniä ei oikein houkuttanut. Ja siitä ilosta, että tuohon meni vain kaksi viikkoa, jo maksaakin!  Työmaalla ahertaneet jyväskyläläispojat olivat ammattitaitoisia ja ahkeria. Onhan tuota kaikenmoista remonttireiskaa nähty, joten täytyy sanoa että valitsimme oikean firman tätä meille tekemään.

Remonttiin sisältyi myös korkeajännitystä!  Sähkökaapin seinästä irroittamisen yhteydessä meille päsähti pistorasioihin 400 voltin jännite. Muutama asia taloudessa päästi toimintasavut pihalle. Ainahan sitä jotain sattuu ja tapahtuu kun raksataan. Tämän vahingon korjauksen Kymppiremontit hoiti oma-aloitteesesti ja vastuullisesti loppuun asti.

Muutama pikkujuttu jäi vielä maalauksen yhteydessä korjattavaksi. Ja meillähän remontti vielä jatkuu smyygien rakennuksella. Neljän viikon saldona on yksi ikkunalauta ja yhden sivun lauta (ihan malliksi vain).


Remonttiterveisiä Kylän Kauneimmasta talosta!

Auli ja Matti

2 kommenttia:

  1. Hyvin saitte tuon urakan hoidettua. Meillä on uusintasaumaus tulossa. En tiedä mitä muuta vielä keksitään. On kuitenkin kiva hieman päivittää tuota ulkonäköäkin välillä mahdollisesti. https://www.esasauma.fi/elementtisaumaukset

    VastaaPoista
  2. Suuri ero. Nuo pullotunkit ovatkin hyvä apuväline tuohon. Meidän tuttu myös kertoi, että heillä alkaa pienet kunnostusurakat. Uusintasaumaus on edessä, ja samalla aikovat myös kiveykset uusia.https://lahdenelementtisaumaus.fi/elementtisaumojen-uusiminen/

    VastaaPoista